Biserica Parohială Tăbăraști

    Biserica din Tăbăraști este datată din anul 1855 fiind construită pe temelie din pietre de calcar și ziduri din cărămidă, purtând hramul sfântului Ierarh Nicolae.

    Odata cu secularizarea averilor manastiresti, doi calugari ce aveau terenuri la Tabarasti s-au hotarat sa cladeasca o biserica aici, o buna parte din materiale provenind din demolarea biserici vechi, ce se afla in vechea vatra a satului parasita odata cu Reforma Agrara a lui Cuza.

    Date despre preotii care au slujit inainte de 1890 nu sunt, insa se presupune ca ar fi slujit la Tabarasti Ioan Constantin si Stefan.

    Exista certitudini insa ca din anul 1890 preotul Gheorghe Tanasescu - titular la Galbinasi - suplineste si la Tabarasti.

    La 25.12.1901 este numit preotul Marin Stefanescu, acesta mutand clopotnita la poarta, aceasta devenind o parte distincta.

    La 01.01.1927 este numit preot Gheorghe Anghel, o legenda vie pana in zilele noastre äbsolvent al Seminarului Teologic gradul II.

    In 1956 preotul Gheorghe Anghel coordoneaza eforturile de pictare si resfintire a bisericii.

        A fost foarte iubit de catre popor datorita harismei sale deosebite in a se apropia de oameni. Pe langa prieteni avea insa si dusmani care au influentat autoritatile de la acea data (comunistii) cum ca ar avea afinitati legionare, ceea ce va duce la arestarea imediata a preotului si distrugerea arhivei( 1959).

     Dupa arestatrea parintelui Anghel urmeaza doua scurte perioade Miltiade si Horatiu Ionescu - tata si fiu schimbati la cererea cetatenilor.

    In anul 1967 vine la Tabarasti parintele Constantin Stoicescu. Povestea acestuia este emotionanta: in anul 1948 este acuzat de tainuire de elemente dusmanoase ale poporului si este condamnat la 40 ani de inchisoare din care efectueaza 14 ani trecand prin inchisorile de la Aiud, Gherla, canal.

    La Tabarasti parintele trece la marirea bisericii, schimba turla din pronaos in naos si efectueaza o repictare a bisericii si contribuie personal la infrumusetarea ei sculptand stranele pentru credinciosi.

    La 22.04.1981 parintele Constantin Stoicescu moare intr-un accident de circulatie la Bentu, jud. Buzau si este inmormantat in curtea bisericii langa altar.

    Preotul Mihai Pascu ce este numit in august 1981 preot la Tabarasti, a absolvit Seminarul Teologic din Buzau (1961-1966), apoi Facultatea de Teologie Ostodoxa din Bucuresti (1966-1970).

    In perioada 1990-1996 este ales in functia de protopop al Parohiei Buzaului. In anul 1996 isi incheie misiunea la Tabarasti fiind numit preot paroh la biserica "Tuturor Sfintilor" parohia "Eroii" din Buzau.

    Printre realizarile parintelui Pascu putem aminti refacerea catapeteasmei, constrieste o noua clopotnita si impresmuieste cu gard biserica si cimitirul, deasemenea doteaza biserica cu carti de cult noi; inoieste toate odoarele (mai putin chivotul); a tencuit exteriorul cu praf de piatra, a inlocuit invelitoarea.

In anul 1996 este numit ca preot, fiul satului Iancu Marius, nascut la 23.04.1955 absolvent al seminarului Teologic Buzau (1983).

In 1984 este hirotonisit ca preot pe seama parohiei Nennciulesti, Buzau, iar la 1 ianuarie 1989 este mutat la Pogoanele de unde vine la Tabarasti.

Legat de biserica, prima actiune este cea de a mari spatiul bisricii si de a consolida structuraei, in scurt timp reuseste sa mobilizeze interesul oamenilor, se strang fonduri si demareaza lucrarile. Acum deja lucrarile sunt in propoertie de 85% terminate: biserica are doua abside laterale care ii maresc considerabil volumul, o turla noua acoperita cu tabla, in momentul de fata se lucreaza la realizarea picturii interioare.

O nouă restaurare a bisericii a început la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Epifanie în anul 2000 şi s-a concretizat în primul rând prin modificarea arhitectonică a lăcaşului de cult. Dacă până atunci a avut formă de navă, acum se prezintă în plan treflat, iar pridvorul a fost modificat şi el. De asemenea, s-au executat lucrări de refacere a acoperişului şi a turlei mari, au fost efectuate tencuieli interioare şi exterioare, iar pentru asigurarea confortului credincioşilor a fost introdus sistem de încălzire termică, dar şi de climatizare. Biserica a fost dotată cu catapeteasmă nouă şi strane din stejar. În final, împodobirea lăcaşului de cult cu pictură în tehnica “al fresco” a revenit prof. Mihai Dumitru din Bucureşti. În timpul acestor ample lucrări s-a procedat şi la înlocuirea Sfintei Mese, care era din lemn şi se deteriorase. De supravegherea bunei desfăşurări a procesului de restaurare, precum şi de ridicarea unei noi clopotniţe s-a ocupat preotul paroh Marius Iancu, care a fost sprijinit de membrii Consiliului şi Comitetului Parohial. Li s-au alăturat bunii credincioşi din Parohia Tăbărăşti care, din puţinul lor, au asigurat cea mai mare parte din sumele necesare pentru derularea lucrărilor, dar şi ajutorul financiar acordat de autorităţile locale.