Localizare

  După ce ai lăsat în urmă orașul Buzău, de o parte și de alta a șoselei naționale Buzău - Brăila, îți apare în cale câmpia pe al cărei fond negru distingi în fiecare primavară, trasate în verde crud, rânduri de grâu abia ieșit de sub brazdă sau terenuri întinse pregătite pentru alte semănături. 

Comuna Gălbinași este amplasată în partea de sud a municipiului Buzău, încadratî într-o zonă de câmpie, fiind în zona de influență a celor doua râuri:

- Buzău
- Călmățui.

Din punct de vedere geografic teritoriul comunei reprezinta o zona de pietrisuri si nisipuri, apartinand bazinului hidrografic Buzau sub influenta Calmatui. Pietrisurile existente sub nisipurile actuale sunt de tip carpatic si subcarpatic, ceea ce dovedeste ca pe aici a curs candva raul Buzau.
Altitudinea in zona comunei Galbinasi are valori cuprinse intre 65 si 75 m, valoarea maxima fiind de 77.9 m la Tabarasti.
Teritoriul comunei apartine structurii geomorfologice majore Campia Romana Orientala, respectiv partea centrala a acesteia, zona situata in lunca comuna a raurilor Buzau si Calmatui denumita Campia Buzau-Calmatui.
Sub aspect climatologic temperatura medie multianuala este de + 10 grade C, maxima absoluta fiind de + 39.8 grade C, iar minima absoluta de - 29.69 grade C. Precipitatiile medii anuale masurate sunt in general sarace totalizand 515 mm.
Comuna este strabatuta de cale ferata electrificata Buzau - Faurei si Drumul national DN2 B Buzau - Braila la o distanta de 10 km de municipiul Buzau, fiind compusa din trei sate:
* Galbinasi
* Tabarasti
* Bentu.

Existenta acestei infrastructuri permite dezvoltarea comunei, punand-o in legatura rapida si ieftina cu celelalte comune si, in special cu municipiul Buzau.

Comuna se invecineaza:

* la nord cu comunele Vadu Pasii si Sageata, delimitate de râul Buzău,
* la est cu comuna Cilibia,
* la sud cu comunele Tintesti si Smeeni,
* la vest cu orasul Buzau.
Localitatea este ferita de riscul inundatiilor si a alunecarilor de teren, datorita structurii solului, a reliefului si a distantei fata de albia raului Buzau.
Comuna are un teritoriu in suprafata totala de 7710.19 hectare. Terenul agricol este de o calitate buna, panza de apa freatica fiind la adancimi care variaza intre 6 si 10 metri, cu potential productiv mare. Fauna este specifica zonei de campie, de interes cinegetic:
* iepuri,
* vulpi,
iar flora alcatuita din vegetatie de lunca si saraturi, tip silvostepa in nord.
Principalele resurse naturale ale comunei sunt constituite din terenul agricol si gazele naturale.

Puncte tari:

* Potential productiv ridicat al terenului agricol, accesibil la preturi mici, putandu-se constitui exploatatii agricole profitabile, atat in domeniul culturii mari, cat si in domeniul zootehnic.

Puncte slabe :

* terenul a fost faramitat in parcele mici, fiind foarte greu de creat tarlale mari in scopul exploatarii eficiente;
* s-au defrisat perdelele forestiere de protectie, cu urmari privind spulberarea zapezii pe timp de iarna si chiar crearea unor dezechilibre ecologice prin disparitia pasarilor de prada care cuibareau in acesti copaci;
* s-a deteriorat sistemul de irigatii;
* nu s-au exploatat eficient cladirile care au apartinut fostelor C.A.P.-uri.

Infrastructura

Alimentarea cu apa potabila. In comuna nu exista un sistem de alimentare cu apa, locuitorii asigurand necesarul de apa din fantani proprii.
In cf. cu prevederile OG. Nr. 7/2006 privind instituirea Programului de dezvolatre a infrastructurii din spatial rural , Primaria Galbinasi a realizat un proiect in vederea alimentarii cu apa potabila a satelor Galbinasi si Tabarasti.
Proiectul pentru realizarea retelei de apa potabila in satele Galbinasi si Tabarasti a fost deja prezentat Guvernului Romaniei, in luna august 2006, fiind aprobata finantarea acestuia.
Canalizarea menajera si pluviala. Nu exista un sistem de canalizare, apa pluviala fiind evacuata prin santuri care necesita decolmatare.
Incalzirea locuintelor se face prin sobe cu combustibil solid, precum si cu gaze, centrale termice si convectori, comuna fiind racordata la reteaua de gaze naturale.

Drumuri

Comuna este strabatuta de DN2 B Buzau - Braila. Principalele drumuri ce strabat comuna sunt:

* DC 18,
* DC 17
* DN 2B,

drumuri ce sunt in mare parte modernizate si o parte propuse pentru modernizare. Aceste drumuri leaga principalele localitati ale comunei Galbinasi (Tabarasti, Galbinasi si Bentu). In cf. cu prevederile OG. Nr. 7/2006 privind instituirea Programului de dezvolatre a infrastructurii din spatial rural, Primaria Galbinasi a realizat un proiect in vederea asfaltarii drumurilor comunale DC 17 si DC 18 cu sprijinul Consiliului Judetean Buzau urmeaza a primi un covor asfaltic.
Drumurile din comuna sunt pietruite in totalitate.

Telefonie

Comuna este acoperita in totalitate de reteaua de telefonie fixa a Romtelecom. Din punctul de vedere al telefoniei mobile, teritoriul comunei este acoperit de antenele principalelor companii:

* Vodafone,
* Orange,
* Cosmote.

Televiziunea prin cablu acopera teritoriul intregii comune.

Energie electrica. Alimentarea cu energie electrica este asigurata din reteaua nationala, acoperind intravilanul satelor componente comunei. Sunt necesare extinderi in satul Tabarasti, pentru a alimenta locuintele construite in ultimii ani la iesirea din sat si pentru a crea utilitatile in vederea construirii altor locuinte.

Iluminatul public este asigurat printr-o retea care acopera aproape toata comuna, in curs de reabilitare si modernizare.
In localitatile componente comunei Galbinasi:

* Tabarasti,
* Galbinasi,
* Bentu,

s-au dezvoltat nuclee centrale, cu dotari importante pentru deservirea populatiei locale:

* administratie,
* cultura,
* invatamant,
* sanatate,
* spatii comerciale
* prestari servicii.

Obiective importante ale comunei:

* obiective de utilitate publica si administrativ teritoriale:
- primarie,
- camin cultural,
- scoala,
- gradinite,
- dispensare umane,
- farmacie,
- cabinet stomatologic,
- dispensar veterinar,
- posta,
- politie,
- remiza PSI.

* mica industrie:
- moara,
- service auto,
- puncte de colectare a laptelui.

In cladiri aflate in proprietatea Consiliului local Galbinasi si intretinute prin grija acestuia, functioneaza urmatoarele institutii medicale:

* Cabinet medical uman - medicina familiei- (cabinet in satul Galbinasi si punct sanitar in satul Bentu)
* Cabinet stomatologic (in satul Galbinasi)
* Farmacie (in satul Galbinasi)

Activitatile culturale se desfasoara in cadrul celor doua Camine Culturale din satele Tabarasti si Galbinasi si in Biblioteca comunala Galbinasi.
In fiecare sat se afla cate o Biserica si un cimitir parohial aflat in administrarea parohiei respective.
Din punct de vedere al gospodariei comunale satele detin zone de cimitire si gropi de gunoi protejate conform normelor sanitare. Au fost amenajate rampa de gunoi ecologice administrata de RER ECOLOGIC SERVICE si depozite de reziduri tehnologice Ductil Steel S.A. si Cord S.A. Buzau.
Principalele drumuri ce strabat comuna, sunt:

* DC 18,
* DC 17
* DN 2B

drumuri ce sunt in mare parte modernizate si o parte propuse pentru modernizare. Aceste drumuri leaga localitatile comunei Galbinasi.
Comuna Galbinasi, in prezent nu dispune de un sistem centralizat de alimentare cu apa potabila, locuitorii aprovizionandu-se cu apa din fantani sapate la 68 m adancime. In perioadele secetoase cand apa din primul strat freatic scade, circa 80 % din fantani seaca si se ingreuneaza aprovizionarea cu apa a locuitorilor si a gospodariilor.
Inainte de anul 1990 in incintele foselor sectoare zootehnice din satele Galbinasi si Bentu existau sisteme locale de alimentare cu apa compuse din foraj, hidrosfera, retea distributie, dar dupa 1990 acestea au fost deteriorate odata cu lichidarea acestora.
Forajele aveau 15 - 20 m adancime si captau toate satele incepand de la nivelul terenului.

Pe teritoriul comunei nu sunt zone de risc deosebite. In perioadele ploioase in anumite zone mai joase apa pluviala balteste. Aceste zone sunt indicate in planul de situatie 1/25.000. Pentru remedierea acestui fenomen s-au facut sisteme de irigatie prin aspersiune care in prezent nu sunt in stare de functionare.

_________________________

Bibliografie: https://scoli.didactic.ro