Școala Generală cu clasele I-IV, nr. 2 - Tăbărăști -

 

 

Istoricul Școlii Tăbărăști

    Școala Generală cu clasele I-IV nr. 1 din satul Tăbăraști, com. Gălbinași, jud. Buzău a fost înființată în anul 1915 (declara dl. Burlacu Ștefan si dl. Iancu Gheorghe).

    Până în anul 1915 copii mergeau la școala din Gălbinași.

Elevii învațau:

    - clasa I cu învățătoarea Tănăsescu Ana într-o clasă particulară, avea o singură cameră, clasa aceasta era construită pe casa actuală a profesorului Petrescu Maria, nu departe de biserică și de locul de azi. De fapt biserica se afla construită între vechea casă și localul de azi al școlii.

    - clasele II, III, si IV învățau tot într-o cameră a casei domnului Grăpescu Gheorghe, casa care se află chiar lângă cimitirul de azi al satelor Tăbăraști. Mai târziu aici a fost si o grădiniță.

    Localul de școală actual a fost construit între anii 1922-1924 de  către învățătorul Dobrescu Virgil. Cărămida de construcție s-a luat din satul Bentu din casa conacului boieresc a grecului zis "Scufiță". Lemnele necesare construcției s-au adus de la munte. Localul a fost construit cu mâna de lucru a sătenilor și a copiilor.

    Învățătoarea Rilea Drăguța născută în 1944 în comuna Săgeata s-a remarcat prin profesionalismul și devotamentul pentru școală, conform proverbului omul sfințește locul. A fost învățător la școala din Tăbăraști în perioada 1964-2000.

 

În prezent

Școala Generala cu clasele I-IV, nr. 2 Tăbărăști se afla in conservare.